Blog

Koerswijziging Nederlandse financiële sector nodig

Wibo Koole, zaterdag 26 november 2011

Donderdag 24 november presenteerde Herman Wijffels namens het Sustainable Finance Lab negen aanbevelingen. Daar zat een aantal hele mooie tussen. Net als Platform Pure Winst in ons onderzoeksrapport 'Terug naar de toekomst' constateert het SFL dat de financiële sector eindelijk ook zelf in beweging aan het komen is.

Maar we zijn er nog niet natuurlijk. De fundamentele koerswijziging die nodig is voor een stabiele en duurzame sector is nog maar net begonnen en zal nog vele ingrepen, innovaties en tijd vergen.

De meest interessante aanbevelingen vind ik die om de structuur van de bankensector aan te passen door het handelen voor eigen rekening te verbieden en de publieksfunctie te beschermen zodat klanten niet de dupe worden van mislukte transacties van de zakenbanken. En die om duurzaamheid een centrale plek te geven in de toekomst van de sector, bij kredietverlening, risicobeoordeling en ook bij het toezicht op de sector. Voor alle conclusies en aanbevelingen: www.thesustainablefinancelab.nl.

Tijdens de laatste bijeenkomst presenteerde Motivation ook de conclusies van een onderzoek onder de Nederlandse bevolking. Zie: www.motivaction.nl/content/vraag-om-koerswijziging-financiële-sector. Een grote meerderheid van de Nederlanders wil een financiële sector die ook wordt afgerekend op sociaal dividend, hun bijdrage aan de samenleving. Slechts een minderheid wil ABNAMRO naar de beurs brengen. Nog boeiender lijkt de conclusie dat innovator en verbinder veel meer de centrale bestuursstijlen van de financiële sector moeten worden. Dat sluit precies aan bij onze conclusie dat de sector een veel krachtiger interface met de Nederlandse samenleving moet organiseren!

Dit blog van Wibo Koole is eerder verschenen op create2connect.nl/blog/233-duurzame-financiele-sector

Reacties  |  Reactie toevoegen »

Marleen Janssen Groesbeek & Marlies de Ruyter de Wildt, 01-12-2020
Marleen Janssen Groesbeek, 05-06-2012